Jó Derkósnak lenni…”

 

A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola - az alkalmazható tudás iskolája- a Derkovits városrészen, a Bem József utcában található. 2009 őszéig „kék csempés” iskolaként emlegették. Jól megközelíthető vidékről is, a Paragvári, a Rohonci és a Szűrcsapó utca felől egyaránt. Egy pályázat kapcsán már „új ruhában”, korszerű eszközökkel felszerelve, megújult értékekkel várja leendő kis tanítványait.

 

Minden tekintetben a magyar oktatás hagyományos értékeire építünk. Az olvasást ma is szótagoló módszerrel tanítjuk. Az írás, az olvasás és a matematika többlet óraszámot kapott, hogy biztos alapokra épüljön a megszerzett tudás.
A tehetségesek szakkörökön, a lassabban haladó gyerekek felzárkóztatáson vehetnek részt, a lemaradókkal fejlesztő pedagógus foglalkozik.

 

Örülünk annak, ha a Szombathelyi Derkovits iskolát az alkalmazható tudás iskolájaként emlegetik, és el is követünk mindent annak érdekében, hogy megfeleljünk ennek a képnek. Az alapozó tantárgyakat kiemelten kezeljük, a tanultak gyakorlati alkalmazására nagy súlyt fektetünk, a Kismenedzser programokkal pedig megalapozzuk a vállakozáskész magatartást. Kisiskolás korban viszont azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a gyerek mindennapjai szeretetteljes légkörben, biztonságban, tevékenyen teljenek, szeressenek és tudjanak is tanulni,hogy aztán majd a 8. osztályból alkalmazható tudás birtokában, testileg-lelkileg egészségesen kerüljenek ki tanítványaink.

 

A délutáni napközi otthonban nem csak a nevelésre, a tanulásra, hanem a tehetséggondozásra is nagy súlyt fektetünk. Az ebéd, a séta, a sokféle szabadidős, tehetségfejlesztő és játékos foglalkozás közben jut idő a másnapi lecke megírására, a tanulásra és a gyakorlásra is. Minden osztály önálló napközis csoportot alkot. A tanítás ¾ 8-kor kezdődik, de reggeli felügyeletet már ¾ 7-től biztosít az iskola.

 

Első osztálytól lehetőség van a német vagy az angol nyelv játékos tanulására. A kommunikatív nyelvoktatást az osztrák testvériskolával kialakított kapcsolat is elősegíti.
A német tagozat mellett nagyon népszerű a testnevelés tagozat is. Az Országos Diákolimpiai versenyeken évek óta ott a helyünk a megye legeredményesebb iskolái között.

 

Az egész iskolát behálózza informatika oktatás. Népszerű a délutánonkénti netelés lehetősége is, amikor szakemberek segítségével kereshetnek tananyagokhoz kapcsolódó ismerteteket a tanulók. Az könyvtárban elhelyezett gépek a szülők számára is lehetővé teszik az elektronikus ügyintézést.

 

Fontosnak tartjuk a tehetséggondozást.
Pedagógiai programunk mottója Marie Curie szavaival:

 

„Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk
valamiben, és hogy ezt a valamit
bármi áron el kell érnünk”

 

A tantárgyakhoz kapcsolódó szakkörök mellett különleges a Kis menedzser programunk. Célunk, hogy olyan praktikus ismeretekkel, mint pl. illemtan és protokoll, üzleti tervek és szakmai önéletrajzok készítése, felelősségteljes, vállalkozáskész magatartásra neveljük tanítványainkat, s ez - hitünk szerint - egyre inkább nyomon követhető az iskola mindennapjaiban is.

 

Tanítványaink a középiskolákban kiválóan megállják a helyüket. Az egykori tanítványok is szívesen íratják gyermekeiket az iskolába.
Sok örömünk telik abban is, hogy régi „Derkósok” is szívesen járnak vissza hozzánk, mint pl. Németh Zsolt dobóatléta olimpikon, H. Pezenhófer Brigitta, a VTV műsorvezetője, Rózsa Dániel, a Haladás kapusa, vagy Zsámboki Marcell, a Táncművészeti Főiskola igazgatója (akit a „Szombat esti láz” c. tv-s produkció zsűrijéből is ismerhető).

 

A tantestületet a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott, következetes szaktanári munka jellemzi.

 

A Derkovits iskola munkatársai szeretettel várják gyermekét, ha Ön is fontosnak tartja a testi-lelki egészséget, az alkalmazható tudást, a következetes nevelést, a szeretetteljes, kiegyensúlyozott légkört.

 

Szombathely, 2012. január 12.
Dr. Kovács Péterné
igazgató

Április 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Május 2018
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.