KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS JEGYÉBEN A 2014-2015 TANÉVBEN

 

Oktató nevelő munkánk során fontosnak tartjuk, a tanulók egészséges életmódra nevelését, valamint azt, hogy későbbi életükben is környezettudatosan éljenek. A környezettudatosságra nevelés célja, hogy tanulóink képesek legyenek a környezetük megóvására, ezzel elősegítve az élő természet fennmaradását, a társadalom fenntartható fejlődését.


CÉLUNK:  a tanulók konstruktívan tudjanak együtt élni a társadalmi, természeti környezettel. Későbbi életükben is a környezetükért felelős életvitelt folytassanak. Fontos, hogy ismerjék tágabb, és szűkebb környezetük természeti, és épített értékeit. Legyenek ismereteik a környezetvédelmi problémákról, tennivalókról. A természet szeretetére, helyes viselkedési minták kialakítására törekszünk, melyek környezetmegóvó cselekvésre ösztönöznek. Az idei év programjait a Pedagógiai programunk környezeti nevelés részében meghatározottak figyelembe vételével állítottuk össze. Ez 3 alapelvre épül: 1. helyismeret, 2. környezetvédelem, 3. viselkedési minták, melyek környezettudatos cselekvésre ösztönöznek.


A MEGVALÓSÍTÁS SZÍNTEREI, FELADATAINK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉRDEKÉBEN:
Céljainkat tanóráinkba, tanórán kívüli tevékenységeinkbe beépítve, valamint konkrét akció programok alkalmával kívánjuk megvalósítani. Tanmeneteinkben jelöljük e nevelési lehetőségeket. (K= környezeti nevelés, E= egészségnevelés, F= fogyasztóvédelem)


Programunkat az állatok világnapjára történő megemlékezésünkön hirdetjük meg a hangoson keresztül. (október 3.) Fel.: Scheer Anna


Egészség napok keretén belül (október 13-16.): tisztasági verseny meghirdetése, esztétikus egészséges környezet a tantermekben, virágosítás, szelektív hulladékgyűjtés, előadás az egészséget károsító anyagokról, az allergén növényekről, élelmiszerbiztonság, salátabár, teadélután, rajz, plakát kiállítás, ügyességi kerékpározás. Fel.: a megbeszéltek szerint a mk. tagjai, és a testnevelési mk.


Meghirdetjük a madáretető készítő versenyt (novemberben értékeljük) Fel.: Boncz Balázs, Imre András, és a több fordulós „levelezős” természetvédelmi versenyt (áprilisban értékeljük) Fel.: Scheer Anna


A DÖK-kel őszi és tavasz papírgyűjtést szervezünk Fel.: Boncz Balázs

„Legyél te is realista!” természetvédelmi vetélkedő (március 26.) Fel.: Hencsey Imréné

Helyismereti nap a Derkovits hét keretén belül (április 16.) Szent Márton emlékhelyek felkeresése, városunk természeti, történelmi, kulturális nevezetességeinek megismerése. Fel.: Spieglerné Simola Mária

 

A kis menedzser szakkör programjába a fogyasztóvédelem hangsúlyosan beépül. Kis menedzser versenyt hirdettünk.  (március 17.) Fel.: Boncz Balázs

Fenntartható fejlődés napja (április 30.) Fel.: Scheer Anna, Boncz Balázs


Folyamatos feladatok:

 

- több fordulós természetvédelmi vetélkedő Fel.: Hencsey Imréné, Horváth Zoltán
- földtörténeti időszalag Fel.: Boncz Balázs
- jeles természettudományi napok köszöntése Fel.: megbeszéltek szerint a mk. tagjai
- részt veszünk az autómentes nap programjában, KRESZ versenyen Fel.: Imre András

 

Továbbá:
Tanmeneteinkben jelöljük az adott témák környezeti, energiatakarékosságra nevelési lehetőségeit.
A DÖK környezetvédelmi felelősével, a többi munkaközösséggel, a szülőkkel, külső kapcsolatokkal együttműködve valósítjuk meg a tervet.
Lehetőség szerint a tanulókat projekt feladatok elkészítésére ösztönözzük.
A reál tantárgyakhoz kapcsolódó  szakkörökön, az egészség moduláris program keretében is törekszünk tanulóinkat megismertetni  azokkal az ismeretekkel, tevékenységekkel, melyekkel a fenntartható fejlődést szolgálhatják.


Valamennyi programhoz, feladathoz kijelöltük a felelősöket is. (dokumentáció, fotók stb. fontos) Fel.: a mk. tagjai


                                                       

Április 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Május 2018
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.